Seyir Defteri #151 : Compliance

Selamlar! Amerikalıların salt siyaset değil genel anlamda ne kadar salaklaşabildiklerinin farkındayız bence. Bu durumu filme de dökmüşler.
Craig Zobel'in yönettiği 2012 yapımı Compliance filmi dilimize İtaat adıyla çevrilmiş. Başrollerde Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy ve Bill Camp var. 90 dakikalık film izlerken sinirlendiriyor ve 2004 yılında Kentucky'de yaşanmış gerçek bir olaya (hatta bir dizi olaya) dayanıyor. Filmi, bir restoranın içinde geçtiğinden tek mekan filmi diye sınıflandırdım.
Bir polis memuru size bir şey yapmanızı söylediğinde yaparsınız değil mi? Peki yetkililere itaatin sınırları nereye kadar gider? Belirttiğimiz gibi gerçek bir olayı perdeye taşıyan Compliance filmi, gerçeğin bazen kurmacadan daha da tuhaf olabileceğini kanıtlıyor.
Ohio'da şehir dışındaki bir fast food lokantasında çalışan Sandra'yı (Ann Dowd) bir gün polis telefonla arar. Arayan polis memuru Daniels'a (Pat Healy) göre lokanta çalışanlarından Becky (Dreama Walker) bir müşteriden para çalmıştır. Sandra telefondaki polise inanır ve onun verdiği talimatlarını harfi harfine izler. Bundan sonrası çarçabuk çılgınlığın sınırlarına dayanan bir kâbusa dönüşecektir.
Memur Daniels çalındığı iddia edilen para konusunda restoran zincirinin bölge müdürü ile temas halinde olduğunu açıklar. Daniels, Sandra'ya polis gelip çalışanı gözaltına alana kadar telefonda kalacağını söyler. Sandra telefondaki yetkilinin yaptığı açıklama ve yönlendirmelere göre Becky'yi şüpheli olarak tanımlar; Daniels da doğrular.
Sandra, Becky'yi restoran ofisine getirir. Becky kendine yöneltilen çalma iddialarını reddeder. Daniels'ın emriyle Sandra, Becky'nin ceplerini ve çantasını arar ve hiçbir şey bulamaz. Ona Becky'nin hapse girmesi gerektiğini söyleyen Daniels, Becky'yi başka bir çalışan olan Marti'nin huzurunda soyunma odasına götürür.
Daniels, Sandra'ya kendisinin ve diğer memurların, kardeşinin uyuşturucuya bulaştığı şüphesiyle Becky'nin evini aradıklarını ve Becky'nin de karışmış olabileceğini söyler. Sandra'ya Becky'nin kıyafetlerini bir çantaya koyup polis tarafından muayene edilmek üzere arabasına götürmesini söyler. Zavallı kız adeta burada esir alınmıştır.
İzlerken biz acayip sinirlenmiştik. Gerçek bir olay olduğundan sizler de öfkenize hakim olmaya çalışarak izleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?