Seyir Defteri #146 : Open Water

Selamlar! Gül gibi Ağustos ayı başlamışken, keyfinizi kaçırmaya geldim.
Yaz sıcakları arada bir bunaltıyor malum, biraz deniz havası ya da su iyi gelir diye düşünerek biraz sulu önerilerde bulunayım dedim ama sonra tamamen yön değiştirip gerçekten yaşanmış bir felakete yer vermeye karar verdim.
Open Water (Açık Deniz) için aslında bir film serisi diyebiliriz. Aslında her bir film kendi içinde bağımsız bir hikaye ancak konular aynı olduğu için bu seriye dahiller. Düşük bütçeyle çekilmiş olduğundan (500 bin bütçeye karşın 55 milyon gişe hasılatı) izlerken sıkılabilirsiniz belki fakat konu aslında takdir edersiniz ki fena halde ürkütücü. Gerçekten yaşanmış bir olay olması da ekstra üzücü...
Olaylara konu olan Thomas Joseph Lonergan (28 Aralık 1964) ve eşi Eileen Cassidy Lonergan (3 Mart 1969) adında Amerikalı bir çift. Avustralya'da Marcan Denizi'nin orta yerinde tüplü dalış (scuba diving) yaparken, birlikte tekneyle geldikleri dalış arkadaşları tarafından denizde unutuluyorlar. Görevliler dalışı bitip tekneye çıkan insanları saymak yerine, eşyaları ve dalış tüplerini sayıp herkesin tam olduğuna kanaat getiriyorlar ve toparlanıp geri dönüyorlar. Kıyıya çıkışta yoklama almak yerine dağılıyor ekip. İki kişinin eksikliğini çok geç anlıyorlar ve yaklaşık bir gün sonra aramaya çıkılıyor. Bir sonuç alınamıyor tabi. Çiftin 2012 yılında yasal olarak ölü sayılmasına karar verilmiş diye duymuştum. Korkunç bir son.
Yabancılar tatil konusunda biraz daha sınırsız macera arıyorlar sanırım. Yani aletli dalış yeterince sıradışı bir spor zaten, e denizin ortasına da açılmışsın. Sanki felaket geliyorum diyor :( Filmlere gelecek olursak ilk film 2003, ikincisi 2006 ve son film de 2017 yapımı. Sudan korkanlar bakmasın diyip başlıyorum.
Open Water (2003) : Daniel Kintner (Daniel Travis) ve Susan Watkins (Susan Blanchard Ryan) yoğun hayatlarına bir mola verip birlikte daha çok vakit geçirmek isterler. Tatile çıkan çift tüplü dalış etkinliğine katılmaya karar verir. Denizin altı şahanedir tabi; tüm o deniz canlıları, suyun insanı saran yoğunluğu... Dalış bitiminde yüzeye çıkan çift efrafta kimsenin olmadığını görür. Biraz zaman geçtiğindeyse acı biçimde geride unutulduklarını anlarlar. Etraflarında cirit atan köpekbalıkları da cabası. İkili hayatta kalmayı başarabilecek midir?
Open Water 2-Adrift (2006) : Bir grup arkadaş Amy (Susan May Pratt), James (Richard Speight, Jr.), Zach (Niklaus Lange), Lauren (Ali Hillis), Dan (Eric Dane), and Dan'in kız arkadaşı Michelle (Cameron Richardson) yepyeni bir yatta tatil yapmak isterler. Amy ve James'in küçük bir bebeği vardır ve o da teknededir. Güvertede delicesine eğlenirken yüzmek de isterler tabi. Suya atladıklarındaysa bir şeyi far ederler: Dalmadan önce merdiveni aşağıya indirmemişlerdir. Merdivensiz tekneye tırmanmak mümkün olmadığından suda hapis kalmışlardır. İkinci film de yine yanlı hatırlamıyorsan gerçek bir olaydı.
Open Water 3-Cage Dive (2017) : Sınır tanımayan tatilci arkadaşlar Jeff Miller (Joel Hogan), Josh Miller (Josh Potthoff) ve Megan Murphy (Megan Peta) bu kez de kafes içinde evet yanlış duymadınız kapalı bir kafes içinde köpekbalıklarına daha da yakın olabilmek adına kafes dalışı (Cage Dive) yapmaya karar verirler. Kafesin bağlı bulunduğu teknenin alabora olmasıyla maceracıları zorlu anlar beklemektedir.
İşte böyle sevgili okurlarımız. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?