Seyir Defteri #141 : Goya's Ghosts

Selamlar! Güzel ve sıcak İspanya'nın soğuk ve karanlık olduğu bir döneme uzanalım.
Ridley Scott bu yıl ünlü devlet adamı Napoleon'un yaşamını filme dökecek. Büyük ihtimal herkes Napolyon sevdalısı olup çıkacak, insanlar Ahmet Cezzar Paşa'nın kim olduğunu öğrenecek ve var olan şeyler yeniden keşfedilecek. Napolyon'un gücünün zirvesinde olduğu zamanlarda komşu ülke İspanya'yı işgal ettiği zamanda geçen 'Los Fantasmas De Goya' bugünün önerisi.
Kostümlü dramalarını sevdiğim ünlü Çekoslovak yönetmen Miloš Forman'ın 2006 çıkışlı filminin oyuncuları Natalie Portman, Javier Bardem, Stellan Skarsgard, Michael Lonsdale, Randy Quaid, Blanca Portillo, Jose Luis Gomez, Mabel Rivera, Unax Ugalde Gutierrez ve Julian Wadham. Süre 115 dakika.
1792 yılındayız ve birçok sömürgeye sahip dev bir imparatorluk olan İspanya, Fransız Devrimi'nden kaynaklanan kargaşanın ve savaşların ortasında acı çekmektedir. Tam adıyla Francisco Jose de Goya Lucientes (Stellan Skarsgard) , İspanya'nın kraliyet ailesinin resmi saray ressamı olarak portreler yapan ünlü bir sanatçıdır. Stellan Skarsgard gerçek Goya'ya cidden benziyor yalnız. Filmde Natalie Portman'ın adı öne çıksa da asıl dikkat kesilmeniz gereken kişi kesinlikle Javier Bardem.
Ne var ki tüm yarımadanın görünmeyen hükümranı İspanyol Engizisyonu, Goya'nın bazı çalışmalarından rahatsızdır. Engizisyonun önemli kişilerinden Lorenzo Casamares (Javier Bardem) bu durumu dert etmez hatta Goya'yı savunur ve daha sonra portresini yapmasını ister. Lorenzo Casamares, Goya'nın eserlerinin kötü olmadığını, sadece kötülüğü tasvir ettiğini söyler. Keyifbozanlar başlıyor, izlemyenler bakmasın :)
Lorenzo Casamares sözleştikleri gibi Goya'ya poz verirken bir tablo görür ve Francisco Goya'ya modelinin kim olduğunu sorar. Goya tablosundaki kişinin zengin tüccar Tomas Bilbatua'nın (Jose Luis Gomez) kızı Ines Bilbatua (Natalie Portman) olduğunu söyler.
Ines bir akşam kardeşleriyle bir tavernada yemek yerken, Lorenzo tarafından eğitilmiş papalık makamı görevlilerince, o gün servis edilen domuz etli yemeği reddederken gözlemlenir.
Gizli Yahudi olduğu ve Musevi ibadetlerine katıldığı düşünülen Ines sorgulanmak üzere engizisyon mahkemesine çağrılır. Sorguya çekilip işkence gören Ines mecburen itirafta bulunur ve ardından hapsedilir.
İnes'in babası yardım için Goya'ya yalvarır ve Goya da Lorenzo'dan Inés'in durumunu öğrenmesini ister. Lorenzo onu hapsedildiği zindanında görmeye gider, ona yardım etmek ve ailesine bir mesaj iletmek istediğini söyler.
Lorenzo Ines ile yakından ilgilenir. Ona birlikte dua etmeyi teklif eder ancak Lozenzo aslında Ines'e olan hisleriyle mücadele etmektedir. Yanlış yaptığının farkındadır, neticede bir din adamı ve engizisyon yetkilisidir.
Ama Ines'in engizisyon zindanlarından çıkması mümkün olmayacaktır. Akıl sağlığını yitirir ve bir de bebeği olur. Natalie Portman gibi hoş bir kadının rol icabı ne hallere girdiğine inanamayacaksınız.
Tomas Bilbatua sorguya alındığından beri eve dönmeyen Ines'in durumu hakkında bilgi almak için aile dostları Francisco Goya'yı ve Lorenzo Casamares'i akşam yemeğine davet eder. İnancında sabit olan Lorenzo engizisyonun yanılmaz olduğuna inanmaktadır.
Lorenzo Ines'in bir çocuğunu olduğunu öğrendiğinde, onu aramak üzere araştırmalarına başlar. Dikkatli ve özenli bir çalışma yürütür, tüm kayıtları inceletir. Öğrendikleri onu şaşırtır.
Alicia (Natalie Portman) tıpku Ines'e benziyordur ve hoş olmayan işlerle meşguldür. Lorenzo onu İspanya dışına çıkmaya ikna etmeye çalışır.
Aradan yıllar geçer, derken memleket Napolyon'un kardeşi Joseph Bonapart önderliğindeki Fransız ordularının işgaline uğrar. İspanya'yı özgürleştirmek(!) isteyen Fransızların ilk işi engizisyon mahkemelerini yasa dışı ilan etmek olur.
Ayrıca Fransızlar kiliseye ayakkabılarıyla girerler (bakınız; bunlar camiye ayakkabıyla girdi) ve etrafa ateş açarlar. Sanat eserlerini toplayıp götürmek isterler. Artık iyice sağırlaşmış Francisco Goya ve yeni düzene de uyum sağlayan Lorenzo Casamares bir kez daha karşı karşıya gelir.
Lorenzo kendi ailesini Paris'e gönderip güvene aldıktan sonra, Alicia'yı yakalatabilmek için tavernada çalışanların toplatılmasını ister çünkü kızı olduğunu düşündüğü Alicia'yı Amerika kıtasına göndermeyi düşünmektedir.
Ancak bu insanlar Fransızlarca alınıp, İspanya'nın güneyine çıkartma yapan İngilizlerin önüne atılır. Ines'in mahvolmasına neden olan Lorenzo Alicia'nın laderini değiştirebilecek midir?
İzledik beğendik, sizlere de öneririz. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?