Seyir Defteri #254 : I Know What You Did Last Summer

Selamlar! Öncelikle 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun! Ulusumuz için bu ay gerçekten de kıvançla dolu bir zaman dilimi, Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.
Yaz mevsiminin sonuna gelirken artık alışkanlığımız olduğu üzere 'Bu ay nasıl bitti ben anlamadım' sözümüzü yineliyor ve gene hızlı geçecek Eylül ayına yaklaşıyoruz. Hadi bu yaz böyle bitti diyelim, peki geçen yaz ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz?
Blogumuzda daha önce 90'lı yılların hayranı olduğum ünlü korku serisi Scream'e yer vermiştik ve 'Teen Slasher' dediğimiz tarzın güzel örneklerinden biri olan 'Geçen Yaz Ne yaptığını Biliyorum'u önemek için buradayız. Senaryosu aslında Scream'den önce oluşturulan I Know What You Did Last Summer önce beğenilmemişse de Çığlık serisi başarılı olunca hayata geçirilmiş ve benim gibi korku türünde nostaljik tatlar arayanlar için gayet güzel olmuş.
Tıpkı Scream'de olduğu gibi Kevin Williamson'u senarist olarak gördüğümüz I Know What You Did Last Summer'ın yönetmeni Jim Gillespie ve günümüzün ünlü yıldızlarının gençliklerini izleyebileceğimiz kadrosu Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe ve Freddie Prinze Jr gibi isimlerden oluşuyor ve genelde iki saate yakın keyifli bir seyir sunuyor. Üç filmden oluşan seriden kısaca bahsedelim şimdi.
1. I Know What You Did Last Summer - Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum (1997) : Southport Lisesi'nin öğrencileri Julie James (Jennifer Love Hewitt), Helen Shivers (Sarah Michelle Gellar), Barry Cox (Ryan Phillippe) ve Ray Bronson (Freddie Prinze Jr.) mezun olmanın heyecanıyla doludur. Ekibimiden Julie çalışkan, Helen okulun güzel ve popüler kızı, okulun yakışıklısı ve Helen'in sevgilisi Barry ve Ray iyi kalplisidir. 4 Temmuz kutlamaları yapılırken eğlenmek için akşam plaja giderler. Plajdan dönüşte yanlışlıkla bir yayaya çarparlar. Ezilen kişi ölmüş gibi gözükmektedir ve dört genç bir anda inanılmaz bir durumla karşı karşıya kalmışlardır. Barry ve Helen cesedi suya atmaya çalışırlar ancak öldü sandıkları kişi uyanır. Adamı suya atan grup bunu bir daha asla tartışmamaya yemin eder fakat bu korkunç akşamda olup bitenler gençlerin peşini bırakmayacaktır.
Amerikan lise klişelerine değinen ilk film aynı zamanda taşra yaşamı klişelerini de ihmal etmiyor bence. Okulun popüler öğrencilerinin iyi zamanları ve havaları mezuniyetle biterken, kahramanlarımız sıradan yaşamlarının sıradanlığına dönüyorlar. Kaza akşamı verdikleri karar ise 'ahlaki açıdan ne kadar zayıf olduklarının göstergesi' denebilir ve sonrasında katil tarafından adeta imtihana tabi tutuluyorlar. Oyunculukları iyi zaten Sarah Michelle Gellar bu dönemde Çığlık serisine de konuk olmuştu hatırlarsınız. Ben serinin ilk filmini beğendim.
2. I Still Know What You Did Last Summer - Geçen Yaz Ne Yaptığını Hala Biliyorum (1998) : Korkunç olayların üzerinden geçen zamandan sonra Julie Üniversiteye başlamıştır. Julie'nin oda arkadaşı Karla Wilson (Brandy), yerel bir radyo istasyonundan bir telefon alır ve Bahamalar'a dört kişilik bir tatil kazanır. Julie, Ray Bronson'ı (Freddie Prinz Jr.) da davet eder; Ray, başta reddetmesine rağmen gitmeye karar verir. O akşam ekip Julie'ye sürpriz yapmak için Boston'a giderler ancak yolun ortasında duran bir ceset nedeniyle dururlar. Küçük adada bir anda herşey tersine döner ve insanlar kaybolmaya başlar. Julie için korku dolu saatler tekrar başlamıştır.
İlk filmin peşine sıcağı sıcağına çekilen ikinci film ilkiyle konu ve kişi olarak bağlantılı. İzlenebilir türde bir devam filmi olan 'Geçen Yaz Ne Yaptığını Hala Biliyorum'da bolca çığlık, gök gürültüsü ve çoğunlukla yanlış alarm olduğunun kanıtı olan ses efektleriyle yapılan korkutmalar fazlasıyla mevcut. Hikaye birazcık tek boyutlu gibi; kötü şöhretli balıkçı yağmurluğu giyen manyak kancalı katil esas kız ve arkadaşlarının peşinden koşuyor ve amansız bir öldürme furyası başlatıyor. Yine de heyecan ve güzel sahneler barındırdığından seyredilebilir.
3. I'll Always Know What You Did Last Summer - Geçen Yaz Ne Yaptığını Daima Bileceğim (2006) : Colorado'daki kurgusal Broken Ridge kasabasında Amber Williams, erkek arkadaşı Colby Patterson ve arkadaşları Zoe, Roger ve PJ, kasaba karnavalında hazırladıkları geleneksel 4 Temmuz şakası kazayla en iyi arkadaşlarından birinin ölümü ile sonuçlandığında gençler kendi aralarında bu sırrı sonsuza kadar saklayacaklarına yemin ederler. Gecenin ilerleyen saatlerinde Amber telefonunda 'Geçen yaz ne yaptığını biliyorum' yazan kısa mesajları bulur. Dostlukları test edilen ve birbirlerinden gitgide uzaklaşmaya başlayan arkadaşlar bu korkunç efsanenin açığa çıkmasını engelleyebilecekler mi?
İlk iki film kendi içinde bağlantılı ve kısmen tutarlı olmayı başarırken biraz gecikmeli çıkan serinin son filmi izleyiciye ne alaka dedirten türden oluyor çünkü burada katilin niteliğiyle ilgili biraz sıkıntı var gibi gelmişti bana. Ama gene de seriyi yarıda bırakmamak adına izlenebilir, ben öyle yapmıştım.
Tıpkı Scream serisinde olduğu gibi I Know What You Did Last Summer dizisi de gençlik dizisi olarak 2021'de uyarlandı. Diziden haberdar olduğumda izlesem mi diye düşünmüş ama Netflix tadındaki kadroyu görünce vazgeçmiştim. Lakin şimdi de 2025'te seriye dördüncü bir film daha çekileceği duyuruldu. İzleyince bu yazının altına güncellerim :) Yazın bu son günlerinde siz sevgili okuyucularımıza bir ültimatom (!) vererek geçen yaz ne yaptığınızı sordum :) Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?