Seyir Defteri #247 : Freeway

Selamlar! Sıcak havalara devam ederken otobanlara uğrama zamanımız gelmiştir belki.
Reese Witherspoon'un 90'lı yıllarda çevirmiş olduğu filmler genelde hayal kırıklığına uğratmıyor izleyiciyi. Aynı zamanda yol filmi de olan Freeway filmi dilimize Otoban adıyla çevrilmiş ve 1997 tarihli bir de devam filmi bulunuyor. İlk film Kırmızı Başlıklı Kız öyküsüne, ikinci film ise Hansel&Gretel hikayesine göndermede bulunuyor. Kara komedi ögelerine de başarıyla yer veren 90'lı yıllara ait keyifle izlenebilecek tarzda bir ikileme Freeway. Keyif kaçırmadan iki filmden de kısaca bahsedeyim.
Freeway (1996) : Vanessa Lutz (Reese Witherspoon) Los Angeles'ın güneyinde yaşayan, okuma yazma bilmeyen ancak birşeyler öğrenebilmek adına okula devam eden bir gençtir. Bölük pörçük bir aile yaşantısı olan Vanessa'nın annesi Ramona ve üvey babası Larry uyuşturucu suçlamalarıyla tutuklanınca hepten kimsesiz kalmanın eşiğine gelir. Daha önce de koruyucu ailelerle yaşamış olan Vanessa'yı götürmeye sosyal hizmet görevlileri gelir ama onları atlatıp kaçmayı başarır. Çalıntı bir araçla Stockton'da yaşayan büyükannesinin yanına gitmeyi planlayan Vanessa'nın harap haldeki aracı bozulunca onu otoyolun kenarında bırakır. Otostop çekmeye karar veren genç kız yolda güvenilir görünümlü Bob Wolverton (Kiefer Sutherland) tarafından alınır. Çocuk sağlığı danışmanı olan Bob Wolverton, Vanessa'yı Los Angeles'a kadar götürmeyi teklif eder. Rahatça yolculuk edebileceğini düşünen Vanessa'yı büyük sıkıntılar beklemektedir.
Freeway II: Confessions of a Trickbaby (1999) : Yalnızca 15 yaşındaki Crystal Van Meter'ın (Natasha Lyonne) işlemiş olduğu suçların listesi eyaletler arası yollar kadar uzundur. Aldığı hapis cezası yüzünden güvenlikli bir yere gönderilen Crystal yeme bozukluğundan muzdariptir. Hastaneden Angela 'Cyclona' Garcia ile işbirliği yaparak kaçmak isteyen beyaz kızımız Crystal'ı Amerika-Meksika arasında türlü tehlikeler ve maceralar beklemektedir. Devam filmi olarak başarılı sayılabilecek bu ikinci filmimizde başroldeki genç Natasha Lyonne seyirciye kendini izletiyor; dikkat edilmesi gereken bir diğer kişi de Vincent Gallo.
İşte böyle sevgili okurlarımız; Freeway serisine üçüncü bir film çekilmedi ama iki filmde de 90'lar tadı var haliyle yol filmi sevenler izleyebilir. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?