Seyir Defteri #244 : Australia

Selamlar! Uzun bir hikaye için uzak bir noktaya gidiyoruz.
Bugün önereceğimiz yapım gezegenimizin her noktasına uzakta bulunan Avustralya'dan gelme hem de her şeyiyle; yönetmeni, oyuncuları, çekim yeri ve hikayenin geçtiği yer. Karşınızda Avustralya :)
Baz Luhrmann yönetimindeki filmin başrolleri Nicole Kidman, Hugh Jackman, David Wenham, Bryan Brown, Jack Thompson, Ben Mendelsohn ve yerli oyuncular David Gulpilil ile Brandon Walters. Yaklaşık 170 dakikalık 2008 yapımı film için birazcık uzun sürdüğünü söyleyebiliriz; hatta bazen bitecekmiş gibi yapıp yeniden başlıyor gibi :)
Gişede de oldukça başarılı olan Avustralya filmi yönetmen Baz Luhrmann'ın hala söyleyecek birşeyleri kalmış olmasından sanırım bu yıl 6 bölümlük bir mini olarak da uyarlandı. Şimdiye kadar blogumuzda Avustralya'da geçen The Tourist, Gallipoli, Love's Brother, Sisters of War, The Nightingale ve The Secret River gibi yapımlara yer vermişiz, dilerseniz bakabilirsiniz :)
1939 yılında II. Dünya Savaşı başlamadan kısa bir süre öncesinde Avustralya'ya konuk oluyoruz. İngiltere'den gelen Leydi Sarah Ashley (Nicole Kidman) büyük çiftlikleri Faraway Downs'ı satmak için eşinin yanına Avustralya'ya gider. Faraway Down Çiftliği o kadar büyüktür ki adeta Avustralya'nın yarısını kaplıyor gibidir. Sarah Ashley'nin çiftliğe varabilmesi için The Drover (Hugh Jackman) adında yerel çoban yardım edecektir.
Fakat Lady Sarah'ın kocası kendisi gelmeden önce öldürülür, olayı araştıran yetkililer ona katilin yaşlı bir Aborijin olduğunu söyler. Beyazlar ile yerli Aborijin halkı arasında çekişmeler sürerken bu kocaman çiftliği nasıl idare edeceği konusunda bir fikri olmayan Lady Sarah Ashley yolculuk esnasında tahammül etmekte zorlandığı Drover'dan yardım almak dışında bir seçeneği kalmadığını anlar. Büyükbabası yanlış bir şekilde hapsedildikten sonra vasisi olmayan Nullah (Brandon Walters) adında yarı yerli bir çocuğu da çiftliğine geçici olarak kabul eder Leydi Sarah.
Leydi Sarah'nın çocuğu yoktur ama Nullah'a tek kelimeyle bayılmıştır. Çiftliklerinin kahyası Neil Fletcher (David Wenham) ise gizlice sahip oldukları büyük araziyi Leydi Sarah'tan almak istemektedir. Bunun üzerine Leydi Sarah elinde kalan çalışanlarının yardımıyla sığır çiftliğini yönetir. Ayrıca yerli çocuklar zamanla kamplara toplanıp kapatılmaktadır ve yetkililer de Nullah'ı diğer yarı Aborijin çocuklara yaptıkları gibi Mission Adası'na götürmek için gelirler.
Çiftlikte bulunan sığırların kuzeydeki Darwin kentine götürülmesi gerekmektedir. Leydi Sarah zorla Drover'ı hayvanları götürmeye ikna edeer ve yedi kişilik bir ekiple Darwin'e gitmek üzere yola çıkılır. Yolculukta hayvanları korkutan ve muhasebeci Kipling Flynn'in (Jack Thompson) ölümüne neden olan King Carney'nin (Bryan Brown) adamları tarafından çıkarılan bir yangın da dahil olmak üzere türlü engellerle karşılaşırlar. Darwin kentine ulaşmadan önce tehlikeli Never Never çölünden geçmek zorunda kalırlar. Sarah ve Drover yolculuk esnasında birbirlerine oldukça yakınlaşır.
Sonunda Darwin'e varmayı başaran Sarah Ashley ve ekibi Avustralya'nın, Japon kuvvetleri tarafından bombalanmasına bizzat tanık olurlar. Film uzun ama oyuncular harika ama özellikle çocuk oyuncu Brandon Walters iyi performans sergiliyor. Sonuç olarak, Avustralya çok uzun süre hatırlanacak güzel bir film.
Zaten Nicole Kidman var, nasıl izlenmesin ki? Hep onun görsellerini kullanmışım ben de :)
Dediğimiz gibi film bu yıl 6 bölümlük bir mini diziye dönüştürüldü. 2023 yapımı olduğunu görünce 'bu yıl ne ara çekmişler bunu?' dedim ama sonra filmin birkaç ekstra sahneyle desteklenmiş ve azıcık daha uzatılmış hali olduğunu anladım, isterseniz siz de bakabilirsiniz.
İşte böyle sevgili okurlarımız, izlemeye değer bir yapımdı sizlere de öneririm. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?