Seyir Defteri #233 : Le Retour Du Héros

Merhaba! Bir komedi filmimiz var bugün.
Dönem yapımlarına bayıldığım artık biliniyor ancak dönem ve komedinin yolu pek kesişmez. Bu yüzden Napolyon Savaşları döneminde geçen Le Retour du Heros filmini görünce izeyip önermeye karar verdim. Laurent Tirard'ın yönettiği 2018 yapımı film 90 dakika sürüyor ve başrollerde Melanie Laurent (La Rafle, Galveston, Oxygene) ve Oscar ödüllü yıldız Jean Dujardin var.
Napolyon Savaşları sırasında Burgonya kırsalında, hüsarlardan Yüzbaşı Charles-Gregoire Neuville (Jean Dujardin) Pauline Beaugrand (Noemi Merlant) ile nişanlanır. Pauline'in ablası Elisabeth Beaugrand (Melanie Laurent) ise bu adamın bir yalancı ve sahtekar olduğunu kısa sürede anlar.
Napolyon Savaşları uzun bir süreç malumunuz ve kahramanımız Charles Gregoire Neuville düğünden hemen önce Avusturya'ya karşı ilerleyen birliğine yeniden katılma emri alır ve her gün Pauline'e yazacağına söz vererek oradan ayrılır.
Aradan zaman geçip Bay Neuville'den hiçbir mektup gelmeyince Pauline endişeye kapılır. Onun için endişelenen ve ailede Bay Neuville'e güvenmeyen tek kişi olan kız kardeşi Elisabeth, meseleyi ele alır. Pauline'e Neuville gibi davranarak sahte bir mektup yazıverir. Bu çok romantik mektup Pauline ve ailesini neşeyle doldurur. Pauline hemen Neuville'e yeni bir mektup yazar ve Elisabeth de buna yanıt verir.
Yazdığı mektuplar gerçek değil kurgu olduğundan istediğini yazabileceğini düşünür Elisabeth ve sınırsız hayalgücüne gem vurmaz. Örneğin Avusturya seferi sona erdiğinde artık Bay Neuville'e dönüşmüş olan Elisabeth Hindistan'a gönderildiğini ve orada İngilizlerle savaşmanın yanı sıra tütün yetiştirip ve fillerle uğraştığından bahseder.
Ancak Elisabeth artık çok fazla şey uydurduğunu düşünüp bu işi sonlandırmaya karar verir. Yakında Fransız güçlerinden üstün İngiliz birlikleri onlara saldıracaktır ve kendisi de muhtemelen ölecektir. Mümkün olabilecek en kahramanca ve romantik şekilde Pauline'e son dileklerini iletir.Bunun üzerine acı çeken Pauline ise artık onu beklemez ve Nicolas (Christophe Montenez) ile evlenir.
Tarihler 1812 yılını gösterdiğinde beklenmedik bir olay olur. Elisabeth şehirdeyken bir arabanın geldiğini görür. Gelen kişi Bay Neuville'dir ama içler acısı bir durumdadır. Başına neler geldiğini açıklar ama Elisabeth ona tüm bunlar yerine neler söylemesi gerektiğini hızlıca öğretir.
Elisabeth kendi oluşturduğu hikâyenin çarpıtılmasını istemez ve ikili ortak yalanlarını düzene koymak için ağız birliği eder. Savaşta büyük kahramanlık gösteren Charles Gregoire Neville sayısız İngiliz askeriyle tek başına mücadele etmiştir, Hindistan'da sayısız çiftlik sahibidir ve hatta elmas bulma işine de girmiştir. Toplum Bay Neuville'in hikayelerine hayran kalmıştır. Ancak bu durum daha doğrusu yalanlar ne kadar sürdürülebilir?
Beğendiğim bir film oldu, sizlere de öneririm. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?