Seyir Defteri #100 : Casanova

Merhaba! Seyir defterimizde yüzüncü yazıya ulaşmışız :) Dönem dizi ve filmlerine de bolca yer vermişiz.
Ünlü İtalyan serüvenci Giacomo Giralomo Casanova'nın (1725-1798) yaşamını romantik-komedi biçiminde beyaz perdeye taşıyan Casanova filminden bahsetmek ve tıpkı son yazımızda olduğu gibi bugün de erken yitirdiğimiz bir yıldızın, Heath Ledger'ın (1979-2008) bu sevdiğim yapımına yer vermek istedim. Yalnızca 28 yaşındayken kaybettiğimiz Heath Ledger vefatından sonr Oscar ödülünü de kazanmıştı. Tam 15 yıl olmuş...
Başrollerini Heath Ledger ve Sienna Miller'ın üstlendiği filmin diğer oyuncuları Jeremy Irons, Lena Olin, Helen McCrory, Natalie Dormer, Charlie Cox ve Oliver Platt. 2005 yapımı olan film 110 dakika sürüyor ve yönetmeni Lasse Halström. Ayrıca blogumuzda daha önce Sienna Miller'ın oyndığı Anatomy of a Scandal ve Just Like A Woman'a; Heath Ledger'dan da Patriot filmine de yer vermiştik.
Hayatının başında daha küçükken terkedilir Giacomo. Annesi ağlayarak oğlunu büyükannesine bırakır ve bir gün geri döneceğine söz verir.
Yıllar sonra 1753'te Venedik'te Giacomo Casanova (Heath Ledger) aşk maceralarıyla ünlüdür ve hikayeleri dilden dile dolanıp, şehrin dört bir yanındaki kukla tiyatrolarında temsil edilmektedir. Şöhreti dilden dile dolaşsa da Casanova'nın aslında kim olduğunu hiç kimse öğrenemez.
Akşamları şehirde tura çıkan Casanova manastırların adeta tozunu atmaktadır. Kadınlar ona ne kadar hayransa, erkekler de o kadar nefret etmektedir.
Şehrin valisi, daha doğrusu Dük Francesco Loredan Casanova'nın arkadaşıdır, ancak kiliseyle sorun istemediği için ona karşı çok hoşgörülü olamaz. Casanova'yı bir an önce evlenmesi hususunda uyarır; yoksa onu şehirden sürgün etmek zorunda kalacaktır. Giacomo Casanova da kendisini sürgünden kurtarmak için ünlü Donato ailesinin kızı Vittoria Donato (Natalie Dormer) ile nişanlanır.
Güzel mi güzel Natalie Dormer'ı ilk kez u filmde görüp bayılmıştım :) Daha sonra bu yaz The Tudors dizisinde uzun uzun izledik tabi :) Bu diziyi de bir ara yazacağım elbette :)
Dönem itibariyle kadınlar yalnızca eş olabilecek varlıklar. Bu kişilerden biri de Francesca Bruni'dir (Sienna Miller). Bernardo Guardi takma adıyla yasadışı feminist kitaplar yazan Francesca Bruni'nin Casanova'nın radarına girmesi uzun zaman almaz. Casanova Dr. Giordano de Padua adını kullanarak kadın haklarını savunan Francesca Bruni ile tanışır ve ona aşık olur.
Francesca, Casanova'yı hizmetkarı Lupo Salvato ile karıştırır ve kötü şöhretli Casanova'dan nefret ettiği için onunla dalga geçer. Ayrıca Francesca ve annesi Andrea Bruni (Lena Olin) çok borçludur. Annesi Andrea babalarının vasiyeti üzerine Cenovalı zengin Paprizzio ile evlenmesi için ona baskı yaparken, Francesca kılık değiştirerek üniversitede derslere katılmaktadır.
Paprizzio, Francesca'yı nasıl etkileyeceğine dair akıl alırken diğer yandan da şekle girmeye uğraşmaktadır. Casanova onu evde kalması için ikna eder ve Paprizzio gibi davranarak Francesca'yı ziyaret eder ve daha önce başkasına aşık olmadığından emin olmak için ona yalan söylediğini belirtir, Francesca başlangıçta şüphelidir ancak yavaş yavaş ona güvenmeye başlar. Francesca, Giacomo Casanova için bir hedef midir?
Klişe gibi gözükse de, Casanova bu kez aşık olmuştur. Ancak aşılması gereken engeller vardır doğal olarak.
Francesca'nın kardeşi Giovanni çok uzun zamandan beri Vittoria'ya aşıktır ve onunla evlenmeyi ister. Vittoria Donato'nun nişanlısı Giacomo Casanova ise koca bir şehrin düşmanca hislerine muhataptır :)
Mükemmel Venedik manzaralı ve Heath Ledger'lı bu filmi bence izleyin. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Yorumlar

Bunları Okumuş Muydun?